Male čistilne naprave in filtri za vodo vrhunske kakovosti

čistilne naprave

Čistilne naprave manjših dimenzij so odlična izbira za prečiščevanje odpadnih voda, ki nastajajo v gospodinjstvu. Njihovo vzdrževanje je zelo preprosto. Lastniki morajo skrbeti predvsem za redne preglede. Če ne opazite posebnosti, pa bo pooblaščeni vzdrževalec nato enkrat letno poskrbel za redni servis.

 

Male čistilne naprave uspešno nadomeščajo stare greznice

Tam, kjer so se v preteklosti uporabljale greznice, lahko danes vse pogosteje naletimo na naprednejše male čistilne naprave. K temu je seveda prispevala nova zakonodaja, v skladu s katero so postale male čistilne naprave obvezne za bivalne objekte, pri katerih ni možna priključitev na javno kanalizacijsko omrežje. Zelo pomembno je, da se izbere ustrezno mesto postavitve, hkrati pa morate biti pozorni na velikost, ki naj bo prilagojena številu članov gospodinjstva.

Pri tem naj omenimo, da je po želji možna nadgradnja stare greznice (dvo- ali triprekatne), če je ta seveda v dobrem stanju in ustrezne velikosti, pri čemer je izredno pomembna ustrezna zrakotesnost. Pred nadgradnjo je potrebno praznjenje in čiščenje greznice.

Pri nakupu male čistilne naprave je mogoče izbirati med različnimi možnostmi. Med drugim so na voljo različice, ki ne potrebujejo elektrike, saj njihovo delovanje temelji na naravnem vleku in na gravitaciji. Toda tudi če se odločite za male čistilne naprave, ki delujejo s pomočjo elektrike, morebitni izpad električne energije ne bo prevelika težava, saj se namreč v tovrstnih primerih začasno »spremenijo« v dvo- ali troprekatne greznice, pri čemer imamo v mislih podoben način delovanja.

male čistilne naprave

 

Biološka ali rastlinska čistilna naprava: kakšna je razlika?

Poleg t. i. biološke je možna še rastlinska čistilna naprava. Osnovni princip je pri obeh različicah precej podoben, vendar pa obstaja med njima nekaj pomembnih razlik. Kot je mogoče razbrati že iz poimenovanja, rastlinska čistilna naprava svojo osnovno nalogo, torej čiščenje odpadne vode, opravlja s pomočjo rastlin.

Prav rastline so namreč zaslužne za razmnožitev koristnih mikroorganizmov, ki nato skrbijo za čiščenje. Mikroorganizmi se praviloma razvijejo na koreninah rastlin. Poleg primernega okolja pa rastline mikroorganizmom zagotovijo še snovi, ki so potrebne za njihovo rast (odmrle organske snovi, enostavni sladkorji itn.).

Rastlinska čistilna naprava (RČN) deluje povsem brez elektrike, kar pomeni, da jo odlikujejo nizki stroški obratovanja. Ena od odlik, s katerimi se ponaša, pa je še delovanje brez kemikalij. Biološke čistilne naprave (BČN) pa se ponašajo z nižjo ceno in z neobčutljivostjo na nizke temperature. Obenem boste za njihovo vgradnjo potrebovali manj prostora. Rastlinska čistilna naprava je primernejša za objekte, v katerih bivate zgolj občasno, medtem ko je pri stalno naseljenih objektih praviloma bolj priporočljiva BČN.

 

Kdaj moramo dodati nove mikroorganizme oz. bakterije za čistilno napravo?

Izjemno pomembno je, da se po vgradnji ČN pri gospodinjskih opravilih izogibate uporabi agresivnih čistil. Še posebej problematične so spojine, ki so izdelane na osnovi klora. Nujno je torej natančno branje deklaracij na čistilih in na drugih izdelkih, ki se bodo stekali v vaše odtoke. Čeprav so mikroorganizmi v ČN zelo prilagodljivi – tudi ko gre za izpostavljenost strupenim snovem – je klor izjema. Čistila na osnovi klora tako zlahka ogrozijo koristne mikroorganizme, s tem pa delovanje ČN.

Ko se ponovno vzpostavijo optimalni pogoji, si koristni mikroorganizmi oziroma bakterije praviloma precej hitro opomorejo. Za to večinoma potrebujejo samo nekaj dni. Vendar pa je kljub temu koristno, da v tovrstnih primerih dodate nove bakterije za čistilno napravo. Za to imate na voljo posebne preparate (v obliki prahu ali tekočine). Ti vsebujejo koristne bakterije za čistilno napravo, večinoma pa v njih najdemo še mikroelemente in encime, s pomočjo katerih bo možno nadpovprečno hitro razmnoževanje koristnih mikroorganizmov.

rastlinska čistilna naprava

 

Filtri za vodo, ki poskrbijo za povečanje varnosti pitne vode

V ponudbi podjetja Armex vas čakajo izjemno kakovostne čistilne naprave različnih velikosti. Vse modele odlikuje varčno in tiho, obenem pa učinkovito delovanje. V prodajnem programu pa so vam med drugim na voljo tudi kakovostni filtri za vodo, ki poskrbijo za dodatno prečiščevanje deževnice. S tovrstnimi filtri za vodo je mogoče poskrbeti za dodatno zaščito vode že pri vhodu v objekt. Slednji vam tako zagotovijo nadpovprečno kakovostno, zdravju prijazno pitno vodo.

Izbirate lahko med različnimi filtri za vodo. Ena od možnosti so podpultni filtri, ki se, kot je razvidno iz imena, vgradijo pod kuhinjski pult. Sistem sestavljata dva filtrirna vložka, ki sta vgrajena v dvojno ohišje. Naloga prvega vložka je odstranjevanje nekoliko večjih trdnih delcev, na primer peska, mulja in usedlin. Nato pa pride na vrsto še dodatno prečiščevanje, s katerim se odstranijo pesticidi, insekticidi, klor in druge škodljive snovi. Pri tem se uporablja filtrirni vložek, izdelan iz aktivnega oglja.

Tovrstni filtri za vodo poskrbijo za izredno učinkovito prečiščevanje, ne da bi se pri tem iz vode izločili koristni minerali, ki so nujni za naše zdravje. Za učinkovito delovanje sistema je potrebno redno menjavanje filtrirnih vložkov (upoštevajte navodila proizvajalca glede maksimalnega dovoljenega pretoka vode med posameznimi menjavami). Poleg opisanega sistema je možen še trojni hišni filter, ki je sestavljen iz treh loncev s filtri za vodo. Prepustnost prvega je do 50 mcr, drugega do 25 mcr, tretjega pa do 5 mcr.

filtri za vodo

oprema-za-bazene-ljubljana
Dom in vrt

Oprema za bazene Ljubljana nudi vse potrebne elemente za bazen

Oprema za bazene Ljubljana, pod kar se podpiše podjetje Ema bazeni d.o.o., je vaša ključna destinacija za vse, kar potrebujete za nego in čiščenje. Naj počivanje ob bazenu na topel, sončen dan nikoli ne izgubi svoje privlačnosti. Je čudovit dodatek k vašemu domu ter prostor za zabavo in preživljanje prostega časa za vso družino. Če […]

Read More
ir-paneli-za-ogrevanje
Dom in vrt

IR paneli blagodejno vplivajo na naše telo

IR paneli so vedno bolj priljubljen način ogrevanja. Še pred nekaj leti je bilo njihovo delovanje povsem nepoznano, dandanes pa jih najdemo že praktično povsod. Zakaj je temu tako? Zanje so značilne številne prednosti, ki prepričajo marsikaterega kupca. V nadaljevanju smo zbrali ključne informacije o njihovem delovanju, značilnostih in kje jih sploh lahko uporabljamo. Kako […]

Read More
pohistvo-jela
Dom in vrt

Pohištvo Jela poskrbi, da je vaše stanovanje prijetno in domače

Pohištvo Jela napolni vaše prostore s toplino in prijetnim občutkom, saj že več kot 30 let uspešnega delovanja podjetja priča o kakovosti in uporabnosti njihovih produktov. Njihov bogat asortiman ponuja pohištvo za predsobe, kuhinje, dnevne in otroške sobe ter spalnice. Sproščujoče okolje je bistvenega pomena za dober nočni počitek. Študije so pokazale, da ljudje preprosto […]

Read More