Tlakovci za terase, dvorišče in vrtne poti – Kaj pomeni kakovostno tlakovanje?

Tlakovci

Tlakovci poskrbijo za urejeno okolico, ki se popolnoma ujema s prečudovito naravo. Tlakovci za teraso, dvorišče in vrtne poti so na voljo v različnih materialih, oblikah, dimenzijah in barvnih kombinacijah. To posamezniku omogoča, da ustvari estetsko dovršen zunanji prostor, ki odlično dopolni vsak arhitekturni objekt.

Vrhunske lastnosti so tiste, zaradi katerih predstavljajo tlakovci vse bolj priljubljeno izbiro za urejanje okolice. Ne le, da zagotavljajo odlično odpornost proti mehanskim obremenitvam in vremenskim razmeram, temveč so tudi preprosti za čiščenje in vzdrževanje. Seveda, pa je njihova kakovost v veliki meri odvisna tudi od pravilnega tlakovanja.

tlakovanje

 

Strokovno tlakovanje v podjetju M – gradnje Štefan Medved s.p.

M – gradnje Štefan Medved s.p. je podjetje z bogatimi izkušnjami v gradbeništvu, ki se med drugim specializira za zunanje ureditve. Poleg polaganja betonskih plošč, gradnje opornih zidov ter izvajanja širokega nabora gradbenih storitev (fasaderstvo, adaptacije) so specializirani za kakovostno in hitro tlakovanje.

Pri tem so uporabljeni tlakovci priznanih slovenskih proizvajalcev, kot so Podlesnik, Jarc, Oblak Commerce Logatec, Zobec in Semmelrock. Tlakovanje in vgrajevanje betonskih izdelkov sta popolnoma prilagojena značilnostim zunanjih površin ter naročnikovim željam. Več kot 10-letne izkušnje podjetju dopuščajo, da so kos prav vsaki nalogi.

 

Kako poteka tlakovanje in kakšne faze vključuje?

Tlakovci za dvorišče, terase in vrtne poti so nenehno izpostavljeni najrazličnejšim obremenitvam – od vremenskih do mehanskih. Ker tlakovanje in urejanje okolice nista nekaj, kar bi se lotili vsako leto, je poleg izbire ustreznih tlakovcev ključno tudi pravilno polaganje le teh. Tlakovanje vrtnih poti in drugih zunanjih površin se v grobem deli na dve fazi, in sicer na pripravo podlage za polaganje ter na tlakovanje.

tlakovci za dvorišče

Priprava podlage za polaganje tlakovcev zagotovi ustrezno nosilnost ter prepreči zadrževanje vode

Tlakovanje se začne s pripravo podlage. Le ta bo zagotovila ustrezno nosilnost terena, postopek drenaže, ki ji sledi zadrževanje vode med tlakovci. Prva faza procesa je priprava površine, ki mora biti izkopana vsaj 40 cm pod višino tlakovcev. Temu sledita priprava zemlje z odstranjevanjem plevela in urejanjem naklona, ki naj ima vsaj 2,5 %, oziroma 2,5 cm za vsak meter tlakovane površine.

Proces drenaže prepreči morebitne težave pri tlakovanju, kot so razraščanje plesni in mahu zaradi razmočenega terena ter zmanjšana nosilnost terena. Temu sledi urejanje približno 30 cm posteljice oziroma gramoza.Njegova debelina je odvisna od vrste, pogostosti nizkih temperatur, naklona terena in nosilnosti. Gramoz mora biti zvaljan in utrjen do želene višine – le ta naj bo vsaj 10 cm pod želeno višino končanih tlakovcev. Sledi proces vgrajevanja instalacij ter morebitnih naprav.

Ko je proces zaključen, se na utrjeno plast položi taypro folija ter nasuje 3 do 4 cm skomprimeranega in porezanega peska. Priprava podlage predstavlja osnovni temelj za končni videz površin in dolgoročno uporabnost, zato ji je treba posvetiti veliko pozornosti. Da je tlakovanje vrtnih poti kakovostno izvedeno, je pomembno, da se pripravi le toliko površine, kot se v tistem dnevu tlakuje.

 

Polaganje tlakovcev – Izbira tlakovcev, fugirne mase in vtis z vibracijsko ploščo

Prvi fazi sledi tlakovanje. Pri postopku je priporočljivo, da so izbrani tlakovci iz različnih palet, saj bodo zunanje površine le tako barvno poenotene in usklajene. Tlakovanje se izvaja od spodnjega vogala dvorišča proti sredini do zgornjega vogala. Detajli so realizirani s pomočjo posebnih strojev, ki tlakovce za dvorišče razrežejo ter poskrbijo za prečudovit zaključek. Polaganje mora potekati tako, da se ohrani dovolj prostora za fugirno maso. Slednja preprečuje trenje med tlakovci in njihovo premikanje, ob tem pa še razrast trave, plevela.

Procesu polaganja sledita še fugiranje in vibriranje. Fugirna masa, kremenčeva mivka brez primesi apnenca, je raztresena čez položene tlakovce tako, da zapolni reže do vrha. Nato vtisnjeni v podlago z vibracijsko ploščo, ki jo ščiti gumijasta podlaga. Da bi preprečili nastanek posedenega tlaka, je ta faza vedno izvedena v suhem vremenu.

tlakovanje vrtnih poti

pametne-elektroinstalacije
Avto in transport

Elektroinštalacije so ključen del vsakega doma

Elektroinštalacije so ključnega pomena za vsak dom. Konec koncev z njimi upravljamo ogromen del domovanja in nasploh življenja. Z njihovo pomočjo upravljamo različne priključke, razsvetljavo, včasih tudi ogrevanje in varnost. Prav zaradi tega je ključno, da je izdelava elektroinštalacije kakovostna in strokovna ter se je ne lotimo sami, sploh, če nimamo dovolj znanja. Za to […]

Read More