Kamini na drva ali pelete – prednosti kamina na bioetanol

Kamini na drva

Kamini na drva ali kamini na bioetanol – kaj moramo vedeti pred nakupom?

Kamini na drva, pa tudi električni kamini, so še zmeraj široko uporabljani po vsem svetu. Ljudje z njimi povezujejo udobje domače dnevne sobe, poleg tega pa veliko ljudi svoje večere rado preživlja ob prižganem ognju skupaj z najdražjimi. Prav razumljivo je, da je kar nekaj posameznikov nad kamini na drva navdušenih, saj le ti ponujajo pristno toploto ognja, ki ustvari ne zgolj toploto, pač pa tudi čudovito atmosfero – tisto pristno vzdušje, ki ostane v nas še dolgo potem, ko ogenj že ugasne. Električni kamini takšne atmosfere ne morejo ponuditi.

Bio kamini so bolj priljubljeni od kaminov na drva in električnih kaminov – zakaj?

Kljub temu da kamin na drva še zmeraj predstavlja določen standard opreme v stanovanju, pa se ljudje vedno pogosteje odločajo za novo vrsto kaminov, ki se od kamina na drva kar precej razlikuje in navdušuje vse ljubitelje naravnega ognja. Govorimo seveda o kaminu na bioetanol. Vsemu skupaj kamini, ki gorijo na bioetanol dodajo še svojevrstno zadovoljstvo, saj so naravi prijazni in okolja ne onesnažujejo, tako kot se to dogaja pri kaminu na drva.

Električni kamin

Če ste tudi vi med tistimi, ki iščete alternativo kaminu na drva, kaminu na pelete ali električnemu kaminu, vam v nadaljevanju predstavljamo kamin, ki gori na bioetanol in njegove prednosti.

Kako se kamin na bioetanol razlikuje od kamina na drva ali električnega kamina?

Kot pove že njegovo ime, je kamin, ki gori na bioetanol alternativa kaminom na drva in električnim kaminom. Deluje na gorivo iz bioetanola. Gre za naravno gorivo, izdelano na osnovi etanola. Proizvedeno je iz rastlin. Največkrat za njegovo proizvodnjo uporabljajo sladkorni trs in koruzo. Tako bio kamini predstavljajo okolju veliko bolj prijazno alternativo kot na primer kamini na drva ali kamini na pelete.

 

Enostavnejše vzdrževanje in preprosta uporaba bio kaminov

kamini na pelet

Tudi samo upravljanje in vzdrževanje bio kaminov je precej bolj preprosto kot delovanje in vzdrževanje (predvsem čiščenje) kaminov na drva. Kamini, ki gorijo na bioetanol delujejo tako, da bioetanol preprosto vlijemo v gorilnik in ga prižgemo. Čiščenje pepela in saj, ki smo ga morda bili navajeni pri uporabi kamina na drva, bo tako hitro postalo preteklost.

 

Kamini, ki gorijo na bioetanol brez dodajanja goriva gorijo kar 4-5 ur. Tako nam ni potrebno skrbeti za dodajanje lesa ali pelet, kot je to pri kaminih na drva ali kaminu na pelete.  Če si želimo, da bi kamin gorel dalj časa, preprosto pustimo, da se ohladi (kar traja 10 do 15 minut), nato pa vanj dolijemo več goriva in ga ponovno prižgemo.

 

Vizualna podoba bio kaminov je moderna in dovršena, kamini na drva in električni kamini pa so navadno bolj klasično oblikovani

Seveda pa se lahko moderni bio kamini pohvalijo še s številnimi drugimi prednostmi. Ena izmed slednjih je njihova estetska dovršenost.

 

Medtem ko so kamini na drva navadno nekoliko bolj tradicionalno oblikovani, se lahko kamini, ki gorijo na bioetanol, pohvalijo z modernim in minimalističnim dizajnom ter prostoru dodajo tisto piko na i, ki smo jo morda iskal. Ostre linije in ravni robovi prostor povzdignejo, dopolnijo in ga nadgradijo. Modernejši kamini se lahko pohvalijo tudi s številnimi edinstvenimi detajli, ki jih bomo pri kaminih na drva le redko našli.

 

Hitra in enostavna montaža

 

Izpostavimo lahko tudi, da bio kamini za razliko od kaminov na drva ne potrebujejo dimnika, zato jih je mogoče namestiti skoraj povsod, montaža pa je hitra in enostavna ter ne zahteva večjih posegov v prostor. Nekateri modeli bio kaminov so zasnovati celo tako, da jih lahko obesimo, kar pri kaminih na drva pa tudi pri električnih kaminih skoraj ni mogoče.

 

Za popoln zaključek kamina se lahko poigramo z izbiro različice iz marmorja, jekla in kamna. Z zaključkom lahko poudarimo barve dekorja in pritegnemo več pozornosti podrobnostim naše dekorativne sheme.

 

Prijetna toplota, ki jo kamini, ki gorijo na bioetanol, oddajajo, je nepogrešljiva

 

Nemalokrat lahko slišimo skrb, da je tisti pravi ogenj samo ogenj, ki ga ponujajo kamini na drva. Vendar tudi kamini na bioetanol ogrejejo prostor in toplota se enakomerno porazdeli v okolico. To jim daje veliko prednost pred mnogimi električnimi kamini, saj se slednji nikakor ne morejo primerjati po količini ustvarjene toplote, pa tudi ne po kakovosti njene distribucije po prostoru. Številni električni kamini pravzaprav sploh nimajo pravega plamena in se namesto tega zanašajo na notranje grelnike, ki nam v stanovanju zagotavljajo nekoliko višje temperature.

 

Okolju prijaznejši kamini, ki v prostoru zagotavljajo svež zrak

 

Seveda pa ne moremo niti mimo tega, da so bio kamini okolju veliko prijaznejši kot kamini na drva. Bioetanolsko gorivo gori izjemno čisto, glavna stranska produkta pa sta majhna količina vode in ogljikov dioksid. Za razliko od tradicionalnega kamina na drva ni dima in pepela, ki bi ju morali čistiti. S pomočjo bio kamina zrak v zaprtih prostorih tako ostaja čist.

 

Kot smo omenili že zgoraj, so bio kamini na etanol enostavni za uporabo in vzdrževanje. Ne oddajajo nobenih škodljivih delcev ali plinov in ne puščajo oglja, ki ga je težko očistiti in lahko razbarva in razjeda vaš kamin.

ir-paneli-za-ogrevanje
Dom in vrt

IR paneli blagodejno vplivajo na naše telo

IR paneli so vedno bolj priljubljen način ogrevanja. Še pred nekaj leti je bilo njihovo delovanje povsem nepoznano, dandanes pa jih najdemo že praktično povsod. Zakaj je temu tako? Zanje so značilne številne prednosti, ki prepričajo marsikaterega kupca. V nadaljevanju smo zbrali ključne informacije o njihovem delovanju, značilnostih in kje jih sploh lahko uporabljamo. Kako […]

Read More
pohistvo-jela
Dom in vrt

Pohištvo Jela poskrbi, da je vaše stanovanje prijetno in domače

Pohištvo Jela napolni vaše prostore s toplino in prijetnim občutkom, saj že več kot 30 let uspešnega delovanja podjetja priča o kakovosti in uporabnosti njihovih produktov. Njihov bogat asortiman ponuja pohištvo za predsobe, kuhinje, dnevne in otroške sobe ter spalnice. Sproščujoče okolje je bistvenega pomena za dober nočni počitek. Študije so pokazale, da ljudje preprosto […]

Read More
filter-za-vodo
Dom in vrt

Filter za vodo in mala čistilna naprava nepogrešljiva pri varovanju okolja

Filter za vodo in mala čistilna naprava so nepogrešljivi v celotnem sistemu prizadevanja za uporabo zdrave pitne vode in za učinkovito čiščenje odpadne vode, oboje pa je temelj ohranjanja zdravja človeka in čiste narave. Padavinske vode je treba ustrezno očistiti nesnage, preden se priključijo ponikalnemu sistemu, za kar učinkovito poskrbijo filtri za vodo. Greznice za […]

Read More