IR paneli blagodejno vplivajo na naše telo

ir-paneli-za-ogrevanje

IR paneli so vedno bolj priljubljen način ogrevanja. Še pred nekaj leti je bilo njihovo delovanje povsem nepoznano, dandanes pa jih najdemo že praktično povsod. Zakaj je temu tako? Zanje so značilne številne prednosti, ki prepričajo marsikaterega kupca. V nadaljevanju smo zbrali ključne informacije o njihovem delovanju, značilnostih in kje jih sploh lahko uporabljamo.

Kako infrardeči paneli delujejo?

Infrardeče ogrevanje je precej drugačno od npr. centralnega gretja, saj ne ogreva zraka, temveč predmete. Pri centralnem gretju se pogosto zgodi, da nas kljub navidez visoki temperaturi v prostoru še vedno zebe v stopala. Čemu? Ker je topel zrak lažji od hladnega. Posledično se dvigne proti stropu, ob tleh pa je še vedno hladno. Takšnih težav z IR paneli ni, saj s svojim valovanjem segrejo predmete, stene, tla in strop, le-ti pa nazaj sevajo toploto. Tako je bivanje v prostoru precej prijetnejše, saj je temperatura povsod enaka. Nikoli ne pride do mešanja hladnega in toplega zraka, kar zna biti precej moteče ali celo neprijetno. Paneli oddajajo zelo podobno toploto kot sončni žarki, zato je bivanje v stanovanju s tovrstnim ogrevanjem zelo prijetno.

infrardeci-paneli

Kje jih lahko uporabljamo?

Vse kar potrebujemo za delovanje, je dostop do elektrike, zato lahko delujejo praktično povsod. Ker se IR valovi zelo hitro širijo, je stanovanje segreto v zelo kratkem času. Prav zato so zelo priljubljeni tako v stanovanjih, kjer stalno živimo, kot v počitniških hišicah, kamor pridemo le ob koncih tedna.

Lesene hiše: Številni imajo pri omembi lesene hiše pomisleke v povezavi z možnostjo požara in večje vnetljivosti. IR paneli za ogrevanje so prav zato zelo primerni, saj se na sprednji strani precej segrejejo (80 °C – 100 °C), a zato zadnja stran ostane hladna (35 °C). To je zelo varna vrsta ogrevanja tudi zato, ker vsebujejo vse potrebne evropske certifikate. V leseni hiši je sicer bivanje že samo po sebi prijetnejše kot v zidani hiši, zato je dodatek panelov logična odločitev. Toplota, ki je podobna sončnim žarkom, vas bo navdala s prijetnim občutkom že v zelo kratkem času. Ker je mogoč wifi nadzor, jih lahko upravljamo na daljavo. Če jih prižgete pred odhodom od doma, bo počitniška hišica ob vašem prihodu že prijetno segreta. Tako se boste že takoj začeli sproščati od napornega vsakdana.

Stanovanja z veliko vlage: Imate doma težave s prekomerno vlago? Potem vam uporabo tovrstnih grelcev še posebej svetujemo, saj infrardeči valovi prodirajo tako v stene, kot zidove. Ker se zaustavijo šele nekaj centimetrov globoko, preprečujejo nastanek vlage in posledično tudi plesni. Zato so idealna rešitev, če se že leta sprašujete, kako se spopasti s prekomerno vlago.

Najemniška stanovanja: Kot že omenjeno, za delovanje potrebujemo le dostop do elektrike in štiri vijake. Ker jih je na steno zelo enostavno namestiti, so odlična rešitev za najemniška stanovanja, kjer razbijanje sten in večji posegi v prostor niso mogoči ali dovoljeni. Zanje ne potrebujete posebnih dovoljenj lastnika ali upravnika, saj jih lahko namestite kamorkoli želite, po selitvi pa jih enostavno snamete in odnesete s seboj. Tako niste odvisni od nikogar drugega, saj plačate za elektriko toliko, kot ste jo porabili sami in nič več.

infrardece-ogrevanje

Kakšne so njihove prednosti?

Vsak, ki se odloča za nov način ogrevanja, mora pretehtati prednosti in slabosti vseh vrst, saj lahko le tako sprejme racionalno odločitev. Za infrardeče ogrevanje je značilnih res veliko pozitivnih lastnosti, ki prepričajo vedno več kupcev.

Vpliv na zdravje

Najpomembnejša lastnost je prav zagotovo ta, da imajo pozitiven učinek na naše zdravje. Ker segrevajo le predmete, se topel zrak ne dviguje, s tem pa prah in bakterije ostanejo pri tleh. To je zelo pomembna prednost predvsem za ljudi, ki imajo težave z dihali. Prav tako je dokazano, da v stanovanju z infrardečim ogrevanjem prihaja do manj pogostih alergij in bolezni dihal. Ker se zrak ne izsuši, med dihanjem ne prihaja do morebitnih težav.

Iz istega razloga pozitivno vplivajo tudi na našo kožo, saj le-ta ni izsušena. Posledično pride do počasnejšega staranja, zmanjšuje pa se tudi število aken in zamašenih por. Takšne vrste ogrevanje na nek način čisti kožo in ji vrača vitalen videz.

To pa še ni vse! Infrardeči paneli pozitivno učinkujejo tudi na imunski sistem in telesno težo. Ker pospešujejo delovanje presnovnih procesov vitalnih organov in žlez z notranjim izločanjem, je izgorevanje kalorij hitrejše. Posledično je pospešen tudi krvni obtok, pade raven holesterola v krvi, imunski sistem pa je na splošno izboljšan.

Nizki stroški

V primerjavi s centralnim ogrevanjem so mesečni stroški veliko nižji. Ker se kar 99 % električne energije pretvori v toplotno, je izkoristek zelo visok. Pravzaprav ne obstaja nobena druga električna grelna naprava s tako visokim izkoristkom. To je v času visokih cen energetov izrednega pomena.

Lep izgled

Ker so prefinjenega videza, imajo v prostoru poleg ogrevanja tudi dekorativno vlogo. Za kopalnico so npr. zelo priljubljeni paneli, ki izgledajo kot ogledalo, medtem ko v drugih prostorih marsikdaj izgledajo kot umetniško delo. Njihova prednost je tudi ta, da v primerjavi z ostalimi načini ogrevanja zasedejo precej manj prostora.

ir-paneli-za-ogrevanje

oprema-za-bazene-ljubljana
Dom in vrt

Oprema za bazene Ljubljana nudi vse potrebne elemente za bazen

Oprema za bazene Ljubljana, pod kar se podpiše podjetje Ema bazeni d.o.o., je vaša ključna destinacija za vse, kar potrebujete za nego in čiščenje. Naj počivanje ob bazenu na topel, sončen dan nikoli ne izgubi svoje privlačnosti. Je čudovit dodatek k vašemu domu ter prostor za zabavo in preživljanje prostega časa za vso družino. Če […]

Read More
pohistvo-jela
Dom in vrt

Pohištvo Jela poskrbi, da je vaše stanovanje prijetno in domače

Pohištvo Jela napolni vaše prostore s toplino in prijetnim občutkom, saj že več kot 30 let uspešnega delovanja podjetja priča o kakovosti in uporabnosti njihovih produktov. Njihov bogat asortiman ponuja pohištvo za predsobe, kuhinje, dnevne in otroške sobe ter spalnice. Sproščujoče okolje je bistvenega pomena za dober nočni počitek. Študije so pokazale, da ljudje preprosto […]

Read More
filter-za-vodo
Dom in vrt

Filter za vodo in mala čistilna naprava nepogrešljiva pri varovanju okolja

Filter za vodo in mala čistilna naprava so nepogrešljivi v celotnem sistemu prizadevanja za uporabo zdrave pitne vode in za učinkovito čiščenje odpadne vode, oboje pa je temelj ohranjanja zdravja človeka in čiste narave. Padavinske vode je treba ustrezno očistiti nesnage, preden se priključijo ponikalnemu sistemu, za kar učinkovito poskrbijo filtri za vodo. Greznice za […]

Read More