Elektroinštalacije so ključen del vsakega doma

pametne-elektroinstalacije

Elektroinštalacije so ključnega pomena za vsak dom. Konec koncev z njimi upravljamo ogromen del domovanja in nasploh življenja. Z njihovo pomočjo upravljamo različne priključke, razsvetljavo, včasih tudi ogrevanje in varnost. Prav zaradi tega je ključno, da je izdelava elektroinštalacije kakovostna in strokovna ter se je ne lotimo sami, sploh, če nimamo dovolj znanja. Za to lahko namreč poskrbijo le strokovnjaki z veliko znanja in izkušnjami iz tega področja.

Hisne-elektroinstalacijeHišna električna napeljava: kakšne vrste napeljave sploh poznamo?

Elektroinštalacije delimo na nizkonapetostne in informacijske. Kakor je zaznati že iz imena, so slednje namenjene za upravljanje in vodenje računalniškega omrežja, telefonskih priključkov, domofona in podobno. Poleg tega pa z njimi upravljamo tudi klimatske naprave, nekatera ogrevalna telesa, pomembne pa so tudi za varovanje pred vlomi in požari. Prve pa so potrebne za upravljanje z vsemi ostalimi napravami, ki so priključene v električno omrežje.

Če boste hišo gradili na novo, lahko poskrbite, da bo napeljava nameščena v ometu ali pod njim, če omrežje vgradimo še preden se lotimo ometa. Lahko pa jo namestite tudi naknadno. V vsakem primeru bo ta podvržena slovenski zakonodaji.

pametna-hisna-elektricna-napeljava

Treba se je zavedati, da le-to zelo redko poznamo tako podrobno, kot bi bilo potrebno, sploh če se s tem v osnovi ne ukvarjamo. Prav zaradi tega je bolje, da napeljavo prepustite strokovnjakom. Celotnega mreženja pa se je potrebno lotiti premišljeno, zato je potrebno pred napeljavo poskrbeti tudi za podroben načrt.
Sicer pa poznamo več različnih vrst napeljav in sicer splošne inštalacije, ki so potrebne za upravljanje razsvetljave, elektroenergetske inštalacije ter strelovod. V zadnjih letih se je razvila tudi pametna inštalacija, katere izvedba je potrebna, če se odločite za pametni dom.

Pametna inštalacija za pametni dom

Če si boste želeli ustvariti pametni dom oz. poskrbeti za avtomatizacijo doma, boste za to potrebovali primerno napeljavo. Samo tako boste lahko poskrbeli, da bo vaš dom res pameten, vi pa boste s pomočjo napeljave lahko upravljali vse, kar si boste zaželeli – prižiganje in ugašanje luči, ogrevanje in hlajenje doma, dvigovanje in spuščanje žaluzij ter rolet. Tako si boste lahko poenostavili kuhanje s pametnimi štedilniki in pečicami ter si olajšali nakupovanje in pripravo hrane z npr. pametnimi hladilniki. Nenazadnje pa boste tako lahko poskrbeli tudi za varnost.

Da bo tovrstno omrežje narejena pravilno, je potrebno poskrbeti za celotno projektiranje le-te. To seveda tudi pomeni, da boste potrebovali projektno dokumentacijo, v kateri bodo podrobno zasnovane vse napeljave. Ta bo morala vsebovati projektno dokumentacijo za izvedbo gradnje, načrt izvedbenih del ter načrt, kako bodo pametne inštalacije avtomatizirane. Pri tem pa je potrebno upoštevati knx standard.

pametna-instalacija

Kaj se mora nahajati v dokumentaciji?

Pri načrtu avtomatizacije napeljave mora biti podrobno opredeljeno, kako boste z njimi:
– krmilili razsvetljavo,
– krmilili moči,
– krmilili žaluzije,
– poskrbeli za regulacijo ogrevanja in hlajenja ter
– uredili centralno ozvočenje.

Poleg tega bo morala biti v dokumentaciji predstavljena enopolna shema, potrebno bo poskrbeti tudi za popis vsega potrebnega materiala.

Knx standard: kaj je to?

Ko govorimo o zgoraj omenjenem standardu, govorimo o odprtem standardu, ki je potreben pri avtomatizaciji poslovnih in stanovanjskih stavb.
Z napravami, ki delujejo na podlagi omenjenega standarda, boste lahko poskrbeli za upravljanje razsvetljave, žaluzij, polken, rolet in drugih senčil. Pripomogel bo pri delovanju varnostnih sistemov. Prav tako boste lahko z njim upravljali z energijo ter avdio in video opremo. Uporablja se za upravljanje bele tehnike, različnih zaslonov, daljinskega upravljanja in tako dalje.

Omenjeni standard se je sicer razvil iz treh standardov, ki so obstajali v preteklosti. To so EHS (European Home Systems Protocol), BatiBUS ter EIB (European Installation Bus).

knx-standard-za-avtomazizacijo-doma

Avtomatizacija doma: zakaj se sploh odločiti zanjo?

Danes imamo na voljo ogromno možnosti za izboljšanje kakovosti bivanja. Ena od teh so pametni domovi. Toda zakaj se sploh odločiti zanje?

– Vaš dom bo varen in inovativen, predvsem pa moderen.
– Poskrbeli boste za trajnost. Tovrstne elektroinštalacije lahko namreč ogromno naredijo za ekološko delovanje doma.
– S takšnim domom lahko prihranite. Tovrstna omrežja lahko namreč poskrbijo za pametno izrabo energije in vam tako zmanjšajo stroške na različnih področjih.
– Skozi čas bo tak dom ohranjal svojo vrednost in ga boste tako, če boste želeli, v prihodnosti lažje prodali ter mu z njimi že v osnovi zvišali vrednost.
– Poskrbeli boste za višjo kakovost bivanja in vrhunsko udobje, za kar bodo poskrbele integrirane atraktivne funkcije.
– Na takšen način boste poskrbeli za večjo varnost doma in nadzor nad njim tudi, ko vas ne bo doma.
– Stroški pametne napeljave niso bistveno dražji od stroškov klasične napeljave.

avtomatizacija-doma-s-pametnimi-instalacijami

Pametni domovi tako prinašajo veliko prednosti zaradi katerih bo vaše življenje udobnejše in prijetnejše. Čeprav bo od vas zahteval nekaj vložka pri zasnovi, se vam bo ta kaj hitro povrnil zaradi učinkovite rabe energije in s tem zmanjšanja stroškov, ki jih prinaša poraba le-te. Prav tako se boste v takšnem domu počutili varneje in ga hkrati imeli na očeh, ko boste šli na dopust. Nenazadnje pa boste tako naredili nekaj za naravo. To je zelo pomembno za kakovost življenja vseh nas, predvsem pa naših zanamcev.

 

 

 

 

Tlakovci
Avto in transport

Tlakovci za terase, dvorišče in vrtne poti – Kaj pomeni kakovostno tlakovanje?

Tlakovci poskrbijo za urejeno okolico, ki se popolnoma ujema s prečudovito naravo. Tlakovci za teraso, dvorišče in vrtne poti so na voljo v različnih materialih, oblikah, dimenzijah in barvnih kombinacijah. To posamezniku omogoča, da ustvari estetsko dovršen zunanji prostor, ki odlično dopolni vsak arhitekturni objekt. Vrhunske lastnosti so tiste, zaradi katerih predstavljajo tlakovci vse bolj […]

Read More