Pametna hiša oziroma pametni dom sledi trajnostnemu konceptu

pametna hiša

Pametna hiša dandanes predstavlja največji in trenutno tudi prevladujoči trend v celotni sodobni novogradnji. Razlog za tako veliko priljubljenost pa je predvsem udobje bivanja in avtomatiziranost celotnega sistema. Pametni dom namreč pomeni tudi pametne inštalacije, ki služijo boljši optimizaciji in nenazadnje avtomatizaciji upravljanja z vsemi napravami.

Med slednje vključujemo tako razsvetljavo, nadzor doma, kot tudi ogrevanje in hlajenje. Kaj je pametna hiša in kaj ta uporabnikom prinaša? Prednosti so predvsem večje udobje, povečana varnost, zlasti pa varčevanje z energijskimi viri ter boljše, preprostejše upravljanje z napravami.

Pametna hiša in koncept pametne inštalacije se je odvijal sočasno s tehnološkim razvojem, kar pomeni, da v takšnem domu najpomembnejšo vlogo igrajo zlasti sistemi: ko gre za pametni dom, gre torej za nizkoenergetsko gradnjo, ki varčuje z energijskimi viri. Varčevanje z energijskimi viri, pa obenem pomeni tudi vsesplošen prihranek pri mesečnih izdatkih za vzdrževanje doma.

pametni dom

 

Pametni dom in njegove najboljše lastnosti

Pametni dom prinaša mnogo več, kot pa zgolj učinkovito izrabo energijskih virov in povečano varnost. Nemalokrat se namreč pripreti, da ob odhodu z doma pozabimo izklopiti oziroma ugasniti vse potrebne naprave. Ali pa se spozabimo in ne zaženemo pomivalnega oziroma pralnega stroja. Pametna hiša Marles in njene vgrajene pametne inštalacije omogočajo preprosto upravljanje z napravami tudi, ko smo zdoma.

Katere so največje prednosti pametne hiše? Mednje vsekakor sodi tudi lažje in enostavnejše upravljanje doma, saj so sistemi in njegovi mehanizmi med seboj povezani in avtomatizirani. Slednje se kot praktično izkaže prav takrat, ko nas ni doma in lahko s pomočjo svojega pametnega telefona kadarkoli preverimo stanje doma. Slednje ne pomeni le uravnavanja temperature in prepustnosti svetlobe, temveč tudi upravljanje z napravami.

Marles pametna hiša je poleg tega opremljena tudi s senzorji gibanja, ki zaznajo še tako majhen premik v okolici in nam ga sporočijo. Na ta način boste varni tudi pred morebitnimi vlomilci.

pametna inštalacija

 

Pametne inštalacije so bistvo pametne hiše

Pametna hiša in pametne inštalacije gredo z roko v roki. V povezavi s pametnim domom namreč pogosto slišimo o tako imenovanem internetu stvari, ki ga velikokrat označujemo tudi z angleško tujko: Internet of Things. V povezavi se izraz seveda navezuje na povezanost vseh naprav v enoten sistem. Slednje vključuje tako posamezne naprave, denimo pralni ali pomivalni stroj, kot tudi ogrevalne sisteme, kar pa nas pripelje do skoraj nič-energijske hiše.

Pametni dom se dandanes že skorajda istoveti s pojmom nizkoenergetske oziroma pasivne hiše, ki z energijskimi viri varčuje, na ta način pa znižuje stroške bivanja. Prava skrivnost vsake pametne hiše se namreč ne leži zgolj v enostavnejšem upravljanju in varnosti, temveč predvsem v integraciji vseh naprav, torej v inteligentnem sistemu.

Kaj je pametna hiša, potemtakem? Gre za energijsko varčno hišo, ki jo sistem ne upravlja le glede na želene parametre, temveč tudi na podlagi zunanjih vplivov, kar privede do znižanja stroškov za vzdrževanje.

Prednost hiše je integriran sistem upravljanja, čigar senzorji so učinkovitejši in natančnejši od človeških čutil, obenem pa nam omogočajo ugodnejše bivalne razmere (optimalen odstotek vlage, toploto, čistost zraka itd.).

 

Prednosti pametne hiše in nizkoenergetske gradnje

Pameten dom je človeku prijazen, saj mu prinaša lažje upravljanje, poleg tega pa večje udobje bivanja in nižje stroške porabe energije. Že ob gradnji pametne hiše, ki je trajnostna, moramo biti pozorni na vgradnjo pametne električne inštalacije. Ta je namreč tista, ki nam znižuje obratovalne stroške.

Ko govorimo o pametni inštalaciji in pametnem domu, moramo zato omeniti predvsem tri dejavnike energijsko varčne hiše, in sicer razsvetljavo, upravljanje senčil in ogrevanje. Dom, ki je nizkoenergetski, namreč omogoča nadzor nad porabo energije, razsvetljavo ter njeno prilagajanje glede na količino svetlobe v prostoru. Poleg tega lahko v tovrstnem domu reguliramo temperaturo vsakega prostora posebej, na ta način pa privarčujemo pri stroških ogrevanja in hlajenja.

kaj je pametna hiša

 

Energetska učinkovitost nizkoenergetske gradnje

Najbrž smo se že vsi kdaj vprašali, kaj je pametna hiša. Ena izmed njenih ključnih lastnosti je vsekakor njena energetska učinkovitost. Tako pomeni energijsko varčno hišo, torej hišo, katere cilj je omejevanje toplotne izgube, po drugi strani pa izkoristek naravnih virov energije iz okolja: zraka, vode in sonca.

Pogoj za gradnjo trajnostnega doma pa je tudi pravi način grajenja in izbira ustreznih materialov. Med varčnimi hišami zato razlikujemo med nizkoenergetskimi hišami in pasivnimi oziroma nič energijskimi hišami.

Nizkoenergijska hiša, ima denimo največ 60 kWg letne porabe energije pri ogrevanju, ničenergijska pametna hiša pa na primer ne potrebuje aktivnega ogrevalnega sistema. Pasivna hiša je grajena na način minimalne toplotne izgube, izkorišča pa toploto notranjih virov in sonca.

Ko se odločamo za gradnjo, moram imeti v mislih, kakšno si sploh želimo in kolikšna energijska poraba se nam še zdi dopustna. Pametna hiša Marles nudi pametni dom z vsemi vgrajenimi pametnimi inštalacijami, ki nam omogočajo udobno in energijsko varčno bivanje.

prednosti pametne hiše

ir-paneli-za-ogrevanje
Dom in vrt

IR paneli blagodejno vplivajo na naše telo

IR paneli so vedno bolj priljubljen način ogrevanja. Še pred nekaj leti je bilo njihovo delovanje povsem nepoznano, dandanes pa jih najdemo že praktično povsod. Zakaj je temu tako? Zanje so značilne številne prednosti, ki prepričajo marsikaterega kupca. V nadaljevanju smo zbrali ključne informacije o njihovem delovanju, značilnostih in kje jih sploh lahko uporabljamo. Kako […]

Read More
pohistvo-jela
Dom in vrt

Pohištvo Jela poskrbi, da je vaše stanovanje prijetno in domače

Pohištvo Jela napolni vaše prostore s toplino in prijetnim občutkom, saj že več kot 30 let uspešnega delovanja podjetja priča o kakovosti in uporabnosti njihovih produktov. Njihov bogat asortiman ponuja pohištvo za predsobe, kuhinje, dnevne in otroške sobe ter spalnice. Sproščujoče okolje je bistvenega pomena za dober nočni počitek. Študije so pokazale, da ljudje preprosto […]

Read More
filter-za-vodo
Dom in vrt

Filter za vodo in mala čistilna naprava nepogrešljiva pri varovanju okolja

Filter za vodo in mala čistilna naprava so nepogrešljivi v celotnem sistemu prizadevanja za uporabo zdrave pitne vode in za učinkovito čiščenje odpadne vode, oboje pa je temelj ohranjanja zdravja človeka in čiste narave. Padavinske vode je treba ustrezno očistiti nesnage, preden se priključijo ponikalnemu sistemu, za kar učinkovito poskrbijo filtri za vodo. Greznice za […]

Read More