Filter za vodo in mala čistilna naprava nepogrešljiva pri varovanju okolja

filter-za-vodo

Filter za vodo in mala čistilna naprava so nepogrešljivi v celotnem sistemu prizadevanja za uporabo zdrave pitne vode in za učinkovito čiščenje odpadne vode, oboje pa je temelj ohranjanja zdravja človeka in čiste narave. Padavinske vode je treba ustrezno očistiti nesnage, preden se priključijo ponikalnemu sistemu, za kar učinkovito poskrbijo filtri za vodo. Greznice za sodobna merila čiščenja odpadnih voda niso več ustrezne, zato je po zakonodaji prav vsak med nami obvezen vgraditi čistilno napravo, če nima možnosti priklopa na kanalizacijsko omrežje.

mala-cistilna-naprava

Katero čistilno napravo izbrati, je pred vgradnjo zelo umestno vprašanje. Moderne in inovativne male čistilne naprave so zelo učinkovite in nekatere delujejo brez elektrike – na primer biološke in rastlinske čistilne naprave, ki so kot naročene ne le za zasebna domovanja, ampak tudi za objekte, ki niso stalno naseljeni, za planinske koče, vikende in podobno. Velik pomen malih čistilnih naprav za okolje dokazuje dejstvo, da za njihovo vgradnjo lahko dobite subvencijo občine ali subvencijo Eko sklada. Za to pa mora biti dovolj kakovostna in imeti ustrezne certifikate. Vrhunske male čistilne naprave, ki ustrezajo vsem standardom in imajo certifikat ter kakovostne filtre za vodo, dobite pri podjetju Armex.

 

Filter za vodo zadrži nečistoče pred ponikalnim sistemom

Filter za vodo je pomemben del v sklopu ponikalnega sistema, saj zadrži nečistoče, da te ne onesnažijo podtalnice, in jih prej prestreže. Treba je izbrati ustrezen filter za vodo glede na površino zbiranja in mesto vgradnje. V podjetju Armex ponujajo filtre za vodo za različne uporabnike, za površine zbiranja od 350 do 1200 m2. Za vgradnjo na dvorišča je idealen njihov ponikalni filter v jašku PKW z litoželeznim pokrovom, zaradi česar je povozen za osebna vozila.

Tak filter za vodo je tristopenjski, z grobim in finim filtrom in sedimentacijsko cono. Možna sta priključka za površino zbiranja 350 in 500 m2. Za enaki površini je primeren tudi njihov filter za vodo Universal 3, ki pa se ga da prek teleskopskega jaška vgraditi v poljubno globino med 570 in 1050 mm.

Mogoče je izbrati med plastičnim ali litoželeznim pokrovom, ki je povozen, poleg tega ima pokrov zaklep, kar je učinkovita varnostna zaščita za otroke. Za večje površine do 1200 m2, se pravi večje ponikalne sisteme, je treba izbrati v Armexovi ponudbi industrijski filter za vodo Universal 3, ki kot zunanji filter za vodo čisti padavinske vode. Tudi tega je mogoče vgraditi na poljubno globino med 800 in 1200 mm, pokrov je lahko plastičen ali litoželezen in ima varnostni zaklep. Ob pomoči dvižnega jermena ga je mogoče preprosto očistiti.

lovilec-mascob

V ponudbi je tudi dušilni jašek za odtok, ki se ga prav tako vgradi pred ponikalni sistem, pri tem pa poskrbi za nadzorovan odtok padavinskih vod in za varnost ob veliki količini padavin. Tudi pri tem filtru za vodo je globina vgradnje poljubna (med 600 in 1250 mm), primeren pa je za površine zajema do 350 m2. Armex ima v svoji ponudbi tudi jašek s filtrom in usedalnikom, ki skozi tristopenjski proces filtrira deževnico. Najprej gre deževnica v košaro s finim filtrom, potem v prostor za usedanje in na koncu v potopno cev, ki je lovilec maščob. Primeren je za površino usihanja 1000 m2.

 

Mala čistilna naprava je inovativna rešitev za čiščenje odplak

Za vse, ki potrebujejo učinkovito čiščenje odpadnih vod, pa niso priključeni na kanalizacijo, je odlična rešitev mala čistilna naprava. Zelo priročno je, da deluje brez elektrike, kar pomeni, da je deluje neodvisno od zunanjih virov energije, kar je posebej pomembno za objekte, ki so redkeje v uporabi. Deluje na principu vleka in gravitacije. Imenujejo jih tudi biološke male čistilne naprave, ker poteka čiščenje odplak ob pomoči mikroorganizmov. Slednji potrebujejo kisik, ki se ga v napravo dovaja prek cevnega sistema. Vgradnja je hitra, nezapletena, končana v enem dnevu.

rastlinska-cistilna-naprava

 

Brez elektrike deluje tudi rastlinska čistilna naprava, ki pa je nekoliko dražja od biološke male čistilne naprave. Vgradnja rastlinske čistilne naprave je namreč bolj zapletena, ker zahteva vgradnjo dvoprekatne greznice, večjo površino in gravitacijski padec. Treba je izbrati malo čistilno napravo prave velikosti, ki pa se jo določi glede na to, koliko je uporabnikov. Zelo razširjene in priljubljene so Armexove male čistilne naprave One2clean in Biorock visoke kakovosti in z dolgo življenjsko dobo.

 

Cisterna za vodo za smotrno zbiranje deževnice

Zbiranje deževnice je zelo smotrno in gospodarno, saj je za zalivanje vrtnin in poljščin ter druga opravila škoda uporabljati pitno vodo, sploh če je potrebujete večje količine. Pri Armexu lahko izberete različne podzemne rezervoarje za vodo, ena od idealnih izbir je cisterna za vodo za 1000 litrov deževnice, ki pokriva vse osnovne potrebe. Pomembno je, da je ta podzemna, ker je deževnica na hladnem, poleg tega ima gladke stene in je izdelana iz polietilena, ki je razgradljiv. Vgradnja je enostavna in ta kakovostna cisterna za vodo za 1000 litrov vam bo služila še vrsto let.

cisterna-za-vodo

 

oprema-za-bazene-ljubljana
Dom in vrt

Oprema za bazene Ljubljana nudi vse potrebne elemente za bazen

Oprema za bazene Ljubljana, pod kar se podpiše podjetje Ema bazeni d.o.o., je vaša ključna destinacija za vse, kar potrebujete za nego in čiščenje. Naj počivanje ob bazenu na topel, sončen dan nikoli ne izgubi svoje privlačnosti. Je čudovit dodatek k vašemu domu ter prostor za zabavo in preživljanje prostega časa za vso družino. Če […]

Read More
ir-paneli-za-ogrevanje
Dom in vrt

IR paneli blagodejno vplivajo na naše telo

IR paneli so vedno bolj priljubljen način ogrevanja. Še pred nekaj leti je bilo njihovo delovanje povsem nepoznano, dandanes pa jih najdemo že praktično povsod. Zakaj je temu tako? Zanje so značilne številne prednosti, ki prepričajo marsikaterega kupca. V nadaljevanju smo zbrali ključne informacije o njihovem delovanju, značilnostih in kje jih sploh lahko uporabljamo. Kako […]

Read More
pohistvo-jela
Dom in vrt

Pohištvo Jela poskrbi, da je vaše stanovanje prijetno in domače

Pohištvo Jela napolni vaše prostore s toplino in prijetnim občutkom, saj že več kot 30 let uspešnega delovanja podjetja priča o kakovosti in uporabnosti njihovih produktov. Njihov bogat asortiman ponuja pohištvo za predsobe, kuhinje, dnevne in otroške sobe ter spalnice. Sproščujoče okolje je bistvenega pomena za dober nočni počitek. Študije so pokazale, da ljudje preprosto […]

Read More