KK Slovenija so bili in še bodo dom mnogim košarkarskim legendam

slovenija kosarka

KK Slovenija – kdo ima največ legendarnih igralcev in kdo so?

Na to vprašanje ni težko najti odgovora, saj je to KK Olimpija, ki velja za najuspešnejši klub v košarki na slovenskih tleh pred in po osamosvojitvijo. Ta naš priljubljen klub je ustvarili največ igralcev, ki so ponesli ime Slovenije v svet in pokazali, koliko košarkarskega potenciala premore naša deželica.

Tuji mediji kar ne morejo ugotoviti, kaj je razlog, da dežela na sončni strani Alp proizvede toliko uspešnih športnikov. Ni važno, za katero športno disciplino gre, saj smo Slovenci velikokrat v samem vrhu tako pri zimskih, posamičnih, dvoranskih ali pa ekipnih športih. Enako velja tudi za košarko, ki je v Sloveniji eden izmed najbolj priljubljenih športov. Veliko KK- jev pri nas je ustvarilo največje legende slovenske in tudi svetovne košarke, ki navijače vedno znova navdušujejo z vrhunsko športno pripravljenostjo in pa  tudi s svojo skromnostjo.

Košarka v Sloveniji in po svetu v številkah

kosarka slovenija

Iz KK-jev po Sloveniji se je kar 20 igralcev vrtelo v krogih NBA, od tega jih je kar 16 nosilo dres KK Olimpije. To so ne samo velike, ampak ogromne številke igralcev, če se spomnimo, da je Slovenija majhna dežela, ki ima okoli 2 milijona prebivalcev in od tega toliko uspešnih v košarki. KK-ji v Sloveniji in s tem naša država proizvedejo največ NBA igralcev in je zato dober dokaz, koliko športnega potenciala imamo. Za primerjavo si lahko ogledamo naslednje države in njihovo število NBA igralcev oz. igralcev, ki so bili kadarkoli v tej prestižni košarkarski ligi:

  • Španija: 47 milijonov prebivalcev in od tega 11 igralcev košarke v NBA
  • Italija: 60 milijonov prebivalcev in od tega 5 igralcev košarke v NBA
  • Nemčija: 80 milijonov prebivalcev in od tega 5 igralcev košarke v NBA
  • Argentina: 42 milijonov prebivalcev in od tega 9 igralcev košarke v NBA
  • Brazilija: 200 milijonov prebivalcev in od tega 9 igralcev košarke v NBA.

Če sedaj preračunamo, koliko NBA igralcev imajo posamezne države v primerjavi s številom prebivalcev, pridemo do rezultata, ki nas lahko res osupne. Če bi imela naša državica toliko prebivalcev kot Brazilija, bi Slovenija imela 900 igralcev košarke v ligi NBA. Čeprav kaj takšnega ni realistično, je močen dokaz, kako močna je Slovenija in njeni KK-ji kar se tiče košarke.

Slovenci v prestižni ligi NBA

Prvi, ki je iz KK-ja iz Slovenije zaigral v ligi, katero sanjajo mnogi košarkarji, je bil Marko Milić. Igral je na obeh krilnih mestih in se za vedno zapisal v zgodovino košarke v Sloveniji. Ko je zaključil svojo košarkarsko kariero, so v KK Olimpija, v KK Slovenija, kjer je pustil neizbrisen pečat, upokojili njegov dres s številko 12. Prav tako izredno uspešen igralec košarke iz Slovenije, ki je igral v prestižni ameriški ligi, je bil Aleksander Saša Vujačić.

V zelo mladih letih pa se je odločil vrniti na evropska tla. Eden od odmevnih igralcev košarke iz Slovenije je bil tudi Boštjan Nachbar, ki je prav tako kot Marko Milić igral na krilnem mestu. Tudi Rasho Nesterovič in Beno Udrih sta bila igralca iz KK Slovenije, ki sta zaigrala v NBA. Prav tako odmevna igralca v ameriški prestižni ligi sta bila tudi brata Dragić, ki sta vedno znova dokazovala potencialnost igralcev košarke iz Slovenije. Seveda pa ob tem ne smemo pozabiti na Luko Dončića, ki je pravi biser KK Slovenija in vedno znova preseneča s svojim talentom ter smislom za igro.

Legenda Slovenije v košarki ali Luna vaša, zlata naša

kk slovenijaNajvečja legenda Slovenije v košarki pa je bil in ostaja Ivo Daneu, ki je košarkarsko žogo v roke dobil po naključju. Prej je želel postati profesionalni teniški igralec, vendar njegova družina zato ni imela dovolj denarja. Košarko je v Sloveniji začel trenirati leta 1949 pri Braniku. Kasneje je prestopil v Ljubljano, zavrnil pa je vse ponudbe za igranje košarke v tujini in ostal v Sloveniji, kjer je pustil največji pečat pri KK Olimpija, kjer so v njegovo čast tudi upokojili dres s številko 13.

Imel je odlične organizacijske in strelske sposobnosti, ki so pripomogle pri vseh njegovih izjemnih uspehih v košarki. Za KK v Sloveniji in sicer KK Olimpija je že prvo leto postal državni prvak, skupno pa so jih osvojili kar 6. Pogosto je nastopal tudi za Jugoslavijo, kjer je odigral 209 tekem, nastopal na kar treh olimpijskih igrah in treh svetovnih in šestih evropskih prvenstvih.

Leta 1970, ob zaključku kariere, ko so Američani ravno prvič stopili na luno, pa so jih na svetovnem prvenstvu premagali reprezentanti Jugoslavije z Ivom na čelu. Navijači so jih nato izzivali z napisom Luna vaša, zlata naša. Dokaz je, da je košarka v Sloveniji res doma.

Dragocen nasvet mlademu Luku Dončiću

Ivo Daneu še sedaj spremlja košarko in rad pohvali nove košarkarske ase. Tako je storil tudi za košarkarski ponos Slovenije, Luka Dončića. Na snemanju oglasnega spota mu je svetoval, da naj se igra, saj je košarka konec koncev le igra.

3 košarkarska liga
Sport

3 košarkarska liga | ekipe iz Ljubljane z dobrimi rezultati

3 košarkarska liga: dobri rezultati omogočajo napredovanje do samega vrha   3 košarkarska liga se zdi morda na prvi pogled manj zanimiva, vendar pogosto postreže z izjemno zanimivimi tekmami, zato si vsekakor zasluži vašo pozornost. Poleg tega je treba upoštevati, da imajo vsi klubi možnost za postopno napredovanje. Vsaj teoretično se lahko v pičlih dveh […]

Read More