Kuhinjske armature – zidne in izvlečne kuhinjske armature

kuhinjske armature

Kuhinjske armature – nepogrešljiv element v kuhinji

Kuhinjske armature so eden najpomembnejših kuhinjskih elementov, na katere vedno pomislimo pri prenovi ali nakupu nove kuhinje. Kuhinja je središče vsakega doma, zato je zelo pomembno, kako jo opremimo – pomisliti moramo na vsako podrobnost. Pri izbiri kuhinjske armature bodite pozorni na njeno kakovost in material. Če jo pametno izberete, bo služila svojemu namenu še dolga leta. Med najbolj kakovostne materiale vsekakor spada medenina, ki je izredno obstojna. Poznamo pa tudi pipe iz drugih materialov, kot so nerjaveče jeklo, krom in granit.

Če je kuhinjska armatura nekvalitetna, to lahko prinese kopico težav, kot je na primer puščanje vode in s tem popravila. Pipa se lahko tudi razrahlja ali ni ustrezno pritrjena. Če kupujete ta izdelek, pomislite tudi na njegovo funkcionalnost. Pipa mora biti dovolj dolga, da ustreza dimenzijam vašega pomivalnega korita. Lahko je pritrjena na kuhinjski pult ali na sam umivalnik. Poznamo tudi zidne kuhinjske armature, ki so pritrjene na steno nad pomivalnim koritom.

Poznamo nizko- in visokotlačne pipe. Visokotlačne so primerne za dovod s hladno in toplo vodo, medtem ko so nizkotlačne pipe namenjene vodovodom, speljanim iz kotla ali rezervoarja.

Kuhinjska armatura je lahko enoročna ali dvoročna, glede na način odpiranja in zapiranja pipe. Enoročna ima en ročaj in je enostavna za uporabo, medtem ko ima dvoročna dva ročaja, enega za toplo, drugega za mrzlo vodo, kar je lahko nekoliko bolj zamudno in manj praktično. Dvoročna pipa je praktična takrat, ko želimo, da teče samo hladna ali samo topla voda. Priljubljene so tudi pipe na senzor, ki omogočajo, da odpremo vodo brez dotika armature. To je dobrodošlo zlasti takrat, ko imamo umazane roke. Še ena kategorija so grelne pipe, ki so zasnovane tako, da ogrejejo vodo v nekaj sekundah. Primerne so za tiste, ki v kuhinji nimajo tople vode.

izvlečne kuhinjske armature

Kuhinjske armature – materiali, oblike, barve in slog

Kuhinjske armature oziroma pipe so lahko izdelane iz različnih materialov. Največje povpraševanje je po naslednjih materialih:

  • granit – trpežen in toplotno odporen material, ki je lahko različnih barv – po želji se lahko vizualno ujema s koritom,
  • nerjaveče jeklo – klasičen material za pipe, ki je trpežen, vzdržljiv, enostaven za vzdrževanje – je tudi idealen za stik z vodo,
  • krom – zagotavlja enostavno čiščenje, ampak je občutljiv na stik s kislinami,
  • medenina – to je zmes bakra in brona, ki potrebuje več nege, tudi poliranja. Na njej so hitro vidne sledi obrabe, npr. praske.

Po obliki ločujemo pipe na tiste z visokim in nizkim lokom. Višina loka ne vpliva samo na videz, ampak tudi na funkcionalnost pipe. Če imate večje korito ali pogosto pomivate posodo večjih dimenzij, izberite takšno z visokim lokom. Medtem pa so tiste z manjšim lokom primerne za korita manjših dimenzij in so namenjene pomivanju manjših posod.

Izbirate lahko tudi med različnimi slogi armatur, vse od modernega dizajna do nostalgičnega in rustikalnega videza. Po obliki so lahko tudi bolj ovalne ali oglate. Če je vaš cilj opremiti kuhinjo v retro stilu, je zagotovo prava odločitev dvoročna zidna ali pultna pipa, oblikovana v starinskem slogu. Današnje pipe niso več samo krom barve kot nekoč, ampak lahko izbiramo tudi med črnimi, bež ali belimi pipami, odvisno tudi od materiala. Katera oblika in barva sta prava izbira, je odvisno od sloga vaše kuhinje.

Zidne kuhinjske armature zahtevajo natančno namestitev

Po načinu namestitve ločimo zidne armature in tiste, nameščene v pomivalno korito ali kuhinjski pult (pultne armature). O tem, kakšno namestitev pipe želite, se morate odločiti že pri instalaciji vodovoda, še zlasti, če se odločate za stensko varianto. Zidne kuhinjske armature so priljubljene zaradi lažjega čiščenja korita. Poleg tega boste imeli okrog korita tudi nekaj več prostora. Slabost teh pip je, da njihova montaža ni enostavna in zahteva natančnost monterja. V nasprotju z zidnimi armaturami pa so pipe, nameščene v pultu ali koritu, enostavnejše za montažo, prav tako je vedno mogoča njihova menjava. Tudi zidne kuhinjske armature so lahko enoročne ali dvoročne – odvisno od vaših preferenc in izbranega kuhinjskega stila.

Izvlečne kuhinjske armature – nova dimenzija praktičnosti

zidne kuhinjske armature

Izvlečne kuhinjske armature so prava izbira, če želite kar najbolje izkoristiti svojo kuhinjsko pipo. Če na primer spirate solato, lahko izvlečno pipo enostavno iztegnete in jo približate skledi. Izvlečne armature vam bodo prišle prav tudi pri umivanju posod večjih dimenzij, saj boste bolj natančno dosegli vse kotičke posode. Te pipe prepoznamo po treh različnih oznakah. Oznaka »P« pomeni, da ima armatura izvlečno ročko. Oznaka »S« pomeni, da ima pipa tudi funkcijo prhe. Oznaka »PS« pa pomeni oboje – možnost izvleka in prhe. Te armature se že dalj časa uporabljajo v profesionalnih kuhinjah, vendar njihova raba zaradi praktičnosti vse bolj narašča v gospodinjstvih.

Izvlečne kuhinjske pipe so zelo funkcionalne ravno zaradi svoje upogljivosti. Prha začne delovati, če pipo izvlečete, ali pa s posebnim mehanizmom nastavite razpršitev toka vode. S prho postane pomivanje posode bolj enostavno in učinkovito. Ker lahko curek usmerimo v točno želeno točko, pospešimo sam postopek spiranja posode in si vse skupaj močo olajšamo.

drsna vrata s steno
Proizvodne

Drsna vrata s steno učinkovito izkoristijo bivalne prostore

Drsna vrata s steno so plod tradicije, bogatih izkušenj in lastne proizvodnje Drsna vrata s steno delujejo tako, da ob odprtju popolnoma zdrsnejo v vdolbino v steni. Spreminjajoči se življenjski slog je povzročil željo, da bi odprli bivalne prostore ter jih prilagodili hitremu tempu vsakdana. Odprti tlorisi so nadvse zaželena arhitekturna zasnova bivalnega okolja, ki […]

Read More
najboljše vzmetnice za otroke
Proizvodne

Otroške vzmetnice, ki so najboljše za otroke vseh starosti

Otroške vzmetnice, ki so najboljše oz. najbolj primerne za obdobje razvoja Otroške vzmetnice so lahko različnih dimenzij. Standardna velikost jogija za otroško sobo je 90 cm x 200 cm, seveda pa so po potrebi možna večja ležišča. Izraz se običajno nanaša tako na ležišča za majhne otroke kot na jogije, namenjene najstnikom oz. mladostnikom. Ker […]

Read More
notranja vrata s steklom
Proizvodne

Notranja lesena vrata s steklom – drsna ali klasična izvedba

Notranja lesena vrata: klasična izvedba ali drsna notranja vrata s steklom Notranja lesena vrata lahko združujejo poljubno kombinacijo lastnosti. Izbrati bo mogoče želeno smer odpiranja, dimenzije, barvo, vzorec, vrsto kljuke, različne dodatke itn. Končni rezultat bo posledično popolnoma usklajen z vašim domom. Drsna notranja vrata so še posebej primerna za manjša stanovanja Za odpiranje vrat […]

Read More