Vsebinska optimizacija spletnih strani je nepogrešljiva

Optimizacija za iskalnike

Vsebinska optimizacija je vedno osredotočena v prvi vrsti na kakovost vsebine

Vsebinska optimizacija je le en vidik optimizacije spletnih strani. Drugi vidik je tehnična optimizacija. Vse pomembnejša postaja tudi lokalna optimizacija. Ta je zelo pomembna celo, če uradne spletne strani nimamo.

Optimizacija spletnih strani je način, da nas najdejo

Vsi, ki se vsaj malo ukvarjate s spletnimi stranmi in prometom na spletu, ste zagotovo že slišali za izraz »optimizacija spletnih strani«. Gre namreč za ključni proces, ki poskrbi, da nas bodo iskalniki postavili dovolj visoko med ostalimi zadetki. Zakaj je to pomembno?

Način življenja in iskanja ponudb se je v zadnjih letih močno spremenil. Že kar nekaj let se večina ljudi takrat, ko išče neko storitev ali blago, najprej obrne na splet. Namesto, da bi zavrteli telefon, kot s(m)o to počeli nekoč, ali napisali e-mail sporočilo, kot je to veljalo še nekaj let nazaj, največkrat najprej prebrskamo splet. Tam preverimo različne ponudbe in se šele takrat, ko jih med seboj primerjamo in najdemo najboljše zase, obrnemo direktno na ponudnika.

lokalna optimizacija

Seveda pa nihče nima ure in ure časa, da bi brskal po spletu. Iskane artikle ali storitve želimo najti hitro. Posledično si ogledamo le prvih nekaj zadetkov. Če torej posameznega ponudnika izdelkov ali storitev ni med prvimi desetimi zadetki, ga hitro spregledamo.

Vsekakor je mogoče za to, da se uvrstimo višje v spletu, plačati. A še boljša opcija je, da poskrbimo za optimizacijo spletne strani. Ne le zato, ker je to pogosto ceneje, temveč zato, ker nekateri uporabniki vidno izpostavljene ponudnike včasih tudi spregledajo in se obrnejo na tiste, ki se med prvimi zadetki pojavijo »organsko«.

Optimizacija ima več vidikov. Morda najbolj obsežen in zahteven vidik je vsebinska optimizacija. To pomeni, da mora biti vsebina, ki se najde na spletni strani, napisana na določen način. Pri vsebinski optimizaciji moramo biti torej – kot je razumeti tudi iz besede – pozorni na vsebino. Na besede, ki jih uporabljamo, na način izražanja, na berljivost vsebine in tako dalje.

Tehnična optimizacija se ukvarja s tehničnimi parametri, ki jih je potrebno pripraviti v ozadju. V zadnjem času pa vse pomembnejša postaja tudi lokalna optimizacija.

Lokalna optimizacija: kaj je to?

Lokalna optimizacija poskrbi, da je posamezno podjetje vidnejše znotraj lokalnih poizvedb. Najbolj očiten primer, kjer prinese dobra lokalna optimizacija odlične rezultate, je iskanje v »zemljevidih« z iskalnim nizom »near me« oz. blizu mene. Tako, na primer, poiščemo restavracije ali namestitve, ko se znajdemo v nekem kraju, kjer še nismo bili.

Lokalna optimizacija pa je pomembna tudi drugače. Njeno glavno vodilo je, da mora biti naslov čisto povsod, kjer se ponudnik pojavi, enak in hkrati enako zapisan, da ne zmede bodisi uporabnikov bodisi spletnih algoritmov. Gre za vidik optimizacije spletnih strani, ki je pomemben tudi, če konkretne spletne strani nimate, ampak vas je mogoče najti zgolj v zemljevidih in različnih imenikih.

Takšno vrsto optimizacije bi morda lahko uvrstili v vsebinski vidik optimizacije, ki je hkrati tudi tehničen.

Na kaj vse moramo biti pozorni pri vsebini?

Vsebinska optimizacija je veliko bolj kompleksna tako od lokalne optimizacije kot od tehnične optimizacije, saj je pri njej potrebno upoštevati veliko več vidikov.

Nekoč je veljalo, da se vsebinska optimizacija osredotoča le na ključne besede. Danes vemo, da so ključne besede zgolj orodja. Vsebinska optimizacija se namreč osredotoča prav na to, kar je – vsebino. Če želimo poskrbeti za vsebinsko optimizacijo, se torej ne smemo skoncentrirati le na ključne besede. Zagotovo je zelo pomembno, da najdemo dobro glavno ključno besedo. »Dobra glavna ključna beseda« je tista, ki najboljše opiše tisto, kar ponujate, a je hkrati tudi pogosta med iskalnimi nizi. Pomembne so tudi ti. pomožne ključne besede. Prav tako je izredno pomembno, da so ključne besede uporabljene v pravi meri. Torej, da jih ni ne preveč ne premalo. A tu se vsebinska optimizacija še ne konča.

Izredno pomembno je, da je vsebina jasna, zanimiva in točna. Da je besedilo berljivo in tekoče. Da izkazuje neko korist. Torej bodisi, da uporabniku točno pojasni, kaj ponujate in po čem ste boljši od konkurence, bodisi, da ima od besedila neko drugo korist. Ta lahko uporabnika zabava, nauči nekaj novega, v njem vzbudi zanimiva čustva, mu da informacije, ki jih išče… karkoli torej, kar mu bo prineslo korist in ni le običajna reklama.

Najboljša vsebinska optimizacija pa upošteva tudi povezave. Povezave so lahko notranje ali zunanje, pomembno je le, da so kakovostne. Torej, da je vaša stran na nek način povezana z drugo stranjo. Izredno koristne so tudi povezave v različnih blogih, ki posredno pripeljejo do vaše strani oz. storitve. V tem primeru v posameznem postu na nekem splošnem blogu sploh ni zapisanega vašega podjetja, se pa v besedilih na njem najdejo informacije, ki so povezane s tem, kar vi ponujate, in so povezave tako speljane indirektno.

Vsebinska optimizacija je torej kompleksna in zato zanjo potrebujete tako znanje kot občutek in, po domače povedano, veze. Lahko se je lotite sami, če za to nimate dovolj znanja in časa, pa je bolje da delo prepustite strokovnjakom.

čistilne naprave
Tehnološke informacije Dom in vrt

Male čistilne naprave in filtri za vodo vrhunske kakovosti

Čistilne naprave manjših dimenzij so odlična izbira za prečiščevanje odpadnih voda, ki nastajajo v gospodinjstvu. Njihovo vzdrževanje je zelo preprosto. Lastniki morajo skrbeti predvsem za redne preglede. Če ne opazite posebnosti, pa bo pooblaščeni vzdrževalec nato enkrat letno poskrbel za redni servis.   Male čistilne naprave uspešno nadomeščajo stare greznice Tam, kjer so se v […]

Read More
IP kamera wifi
Tehnološke informacije

Brezžični alarmni sistemi, dopolnjeni z IP kamero (wifi)

Brezžični alarmni sistemi in nadzorna IP kamera (wifi) z visoko ločljivostjo Brezžični alarmni sistemi so najnovejša oblika tehničnega varovanja. V poštev pridejo tudi tam, kjer niso možni žični alarmni sistemi. Primerni so torej za praktično vsak objekt – ne glede na njegovo namembnost. Namestijo se lahko tako v hišah oziroma v stanovanjih kot v poslovnih […]

Read More
pametna hiša
Dom in vrt Tehnološke informacije

Pametna hiša oziroma pametni dom sledi trajnostnemu konceptu

Pametna hiša dandanes predstavlja največji in trenutno tudi prevladujoči trend v celotni sodobni novogradnji. Razlog za tako veliko priljubljenost pa je predvsem udobje bivanja in avtomatiziranost celotnega sistema. Pametni dom namreč pomeni tudi pametne inštalacije, ki služijo boljši optimizaciji in nenazadnje avtomatizaciji upravljanja z vsemi napravami. Med slednje vključujemo tako razsvetljavo, nadzor doma, kot tudi […]

Read More